Σε άλλους αρέσει να ακούνε τα τζιτζίκια και σε άλλους αρέσει να τα τρώνε!



Ε, αυτό και αν είναι εξωφρενικό. Πόσο μάλλον όταν συμβαίνει στη χώρα της αφθονίας, τις ΗΠΑ. Δεν είναι ακριβώς ότι δεν έχουν να φάνε στις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών. Απλώς βλέπουν τα τζιτζίκια ως…


εξωτική λιχουδιά και τα περιμένουν με λαχτάρα να κάνουν την εμφάνισή τους στα μέρη τους, στην κυριολεξία με το πιρούνι στο χέρι: Κάθε 17 χρόνια προς το τέλος της άνοιξης δισεκατομμύρια από τα θορυβώδη έντομα εμφανίζονται στις ανατολικές πολιτείες για να ζευγαρώσουν και στη συνέχεια να πεθάνουν αφήνοντας πίσω τους αναρίθμητους απογόνους, ενώ πολλά από αυτά καταλήγουν στο πιάτο των ντόπιων. Αυτό είναι ένα μοναδικό περιοδικό φαινόμενο που συμβαίνει αποκλειστικά στις ΗΠΑ. Φέτος λοιπόν είναι η χρονιά τους και ήδη άρχισαν να καταφθάνουν, όπως αναφέρουν οι Times. Εκτός από νόστιμα (λέγεται ότι έχουν γεύση καρυδιού ή φιστικοβούτυρου), τα τζιτζίκια είναι και πολύ εντυπωσιακά σε εμφάνιση: Μαύρο σώμα, κόκκινα μάτια και φτερά με πορτοκαλί γραμμώσεις!
Μαρτίνι με τζιτζίκι
Αναρωτιέσαι πώς θα μαγειρέψουν τα τζιτζίκια οι Αμερικανοί; Κρατήσου: Πίτσα με τζιτζίκια, ελιές και βασιλικό, τζιτζίκι-σούσι, μπισκότα σοκολάτας με τζιτζίκια, εποχιακή τζιτζικόπιτα (αναφέρεται και σε εφημερίδα του 1906), «τζιτζίκια Maryland» με κρεμμύδια, πατάτες και καλαμπόκι, «τζιτζίκια Σαγκάη» με σάλτσα σόγιας και σκόρδο, τζιτζίκια σουβλάκι (ταιριάζει με κόκα-κόλα;) αλλά και τζιτζίκι αντί για ελιά, για να συνοδέψει το μαρτίνι τους. Αν μάλιστα πετύχουν και τζιτζικίνα με την κοιλιά της γεμάτη αυγά, τότε θα απολαύσουν και… χαβιάρι τζιτζικιού!
Σύμφωνα με την Dailynews, ταλαντούχος σεφ εντόμων αναδείχτηκε μέχρι στιγμής η Jenna Jadin, η οποία ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια έγραψε έναν…τσελεμεντέ με όλους τους ευφάνταστους τρόπους για να μαγειρέψεις το τζιτζίκι.
Μπριζόλα ή τζιτζικόπιτα;
Εδώ προκύπτει βέβαια και ένα διατροφικό δίλημμα: Γιατί να μην προτιμήσει κάποιος τα τζιτζίκια από την μπριζόλα, όταν τα πρώτα έχουν περισσότερες πρωτεΐνες και λιγότερο λίπος από τη δεύτερη; Αυτό αναρωτιέται ο εντομολόγος Michael Raupp από το πανεπιστήμιο του Maryland, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, τα προτιμά… ωμά.
 trelokouneli