ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Διαβάστε με ποιο τρόπο κλέβουν τους κωδικούς λογαριασμών web banking


Οκτώ άτομα κατηγορούνται, και άλλα σαράντα εμπλέκονται για υποκλοπή στοιχείων από λογαριασμούς πελατών τράπεζας οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο για τις συναλλαγές τους.

Η πολυεθνική συμμορία προσέγγιζε στην συνέχεια άλλους πελάτες, που είχαν μεγάλα χρέη σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας αλλά και ασφαλιστικά ταμεία και προσφέρονταν να αποπληρώσουν τα χρωστούμενα, με χρήματα άλλων, σε αντάλλαγμα προμήθειας 10%.


Το κύκλωμα που είχε τις βάσεις του σε διάφορες χώρες, όπως η Ρουμανία, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, εξαρθρώθηκε από την ελληνική Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά από καταγγελίες Ελλήνων πελατών.



Η Δίωξη δέχτηκε καταγγελίες για επίθεση υποκλοπής ονομάτων χρηστών και κωδικών πρόσβασης (με την μέθοδο phishing), που πραγματοποιήθηκαν σε βάρος πελατών συγκεκριμένης τράπεζας από αγνώστους.

Οι δράστες κατάφερναν να αποκτούν πρόσβαση σε λογαριασμούς και στην συνέχεια πραγματοποιούσαν διάφορες τραπεζικές συναλλαγές. Με αυτό τον τρόπο προκλήθηκε στην τράπεζα ζημιά που μέχρι στιγμής υπολογίζεται στα 250.000 ευρώ.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ζήτησε την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών προκειμένου να ερευνηθεί η πηγή της απάτης.

Από την έρευνα προέκυψε πως πραγματοποιήθηκαν 79 συναλλαγές σε βάρος των πελατών της τράπεζας, ενώ ταυτοποιήθηκαν στοιχεία 23 χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι κέρδισαν από τις συγκεκριμένες συναλλαγές.

Οι οκτώ κατηγορούμενοι βαρύνονται με τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης μέσω υπολογιστή και της παραβίασης της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Συμβουλές για ασφαλείς συναλλαγές στο διαδίκτυο

1. Μην αποκαλύπτετε πουθενά και σε κανένα τον κωδικό σας.

Οι κωδικοί καλό είναι να επιλέγονται τυχαία και όχι με βάση κάτι που είναι εύκολο να μαντέψει κανείς (π.χ. τηλέφωνο, ημερομηνία γενεθλίων)

2. Αλλάζετε κωδικό τακτικά και ειδικά ύστερα από κάθε συναλλαγή.

 aggouria.gr