Ρόδι: Ξεχειλίζει υγεία!

Το ρόδι από την αρχαιότητα είχε μια ιδιαίτερη θέση στις αντιλήψεις, στη διατροφή και στις προσπάθειες των ανθρώπων να νικήσουν τις ασθένειες.  Tο ρόδι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση χάρη στην
υψηλή του περιεκτικότητα σε  ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες και τανίνες. Tο ρόδι είναι ως και 3 φορές ισχυρότερο από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι! Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες. Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. 
Η περισσότερο γνωστή χρήση του φρούτου αφορά στην προστασία της καρδιάς. Σύμφωνα με κάποιες εργαστηριακές μελέτες ο χυμός του ροδιού είναι αποτελεσματικός στη μείωση των παραγόντων εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Συγκεκριμένα, οι τανίνες που περιέχει επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του οξειδωτικού στρες (αυξημένα επίπεδα ελεύθερων ριζών στον οργανισμό), βασικού συντελεστή στην εμφάνιση νοσημάτων όπως αθηροσκλήρυνση, έμφραγμα του μυοκαρδίου, νόσο του Πάρκινσον και καρκίνο. Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2001 (Aviram και Dornfeld) η κατανάλωση του χυμού για 2 εβδομάδες από ασθενείς που παρουσίαζαν υψηλή πίεση, παρουσίασε 5% μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης και 36% μείωση του ενζύμου ACE (Ένζυμο Μετατροπής Αγγειοτενσίνης) του οποίου τα επίπεδα σχετίζονται με την υπέρταση.
Πέρα από την ευεργετική του δράση στην καρδιά, το ρόδι έχει και άλλες ιδιότητες. Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JN (Journal of Nutrition, 2005) αναφέρει πως το ρόδι και ιδιαίτερα το εκχύλισμά του, μπορεί να μειώσει τη διάβρωση των χόνδρων, βοηθώντας έτσι κατά της οστεοαρθρίτιδας.
Επιπρόσθετα, χάρη στις ανθοκυανίνες (φλαβονοειδή) που περιέχει συμβάλλει στη μείωση φλεγμονών, ενώ ο χυμός του έχει αντιβακτηριδιακή και αντι-ιική δράση κατά της οδοντικής πλάκας.

Εκτός από πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών το ρόδι είναι καλή πηγή βιταμίνης C, αφού η κατανάλωση ενός φρούτου μπορεί να καλύψει μέχρι και 48% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης (ΣΗΔ) της βιταμίνης. Περιέχει, επίσης, ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνης Ε, καθώς είναι πλούσιο και σε φυλλικό οξύ.

Παραφράζοντας τη γνωστή παροιμία και συνοψίζοντας τις παραπάνω πληροφορίες, “ένα… ρόδι την ημέρα το γιατρό τον κάνει περά!”
Βλέπουμε λοιπόν ότι η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει σιγά σιγά όσα εμπειρικά είχαν διαπιστώσει οι άνθρωποι από διάφορους πολιτισμούς στην αρχαιότητα.Το ρόδι αποδεικνύεται ότι περιέχει πολύ ισχυρά στοιχεία που δρουν κατά του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Στο μέλλον δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθούν και άλλες ωφέλιμες δράσεις του ροδιού όπως για παράδειγμα στη γονιμότητα και στις μολύνσεις.

http://e-rodi.gr