Καθαρά δόντια, γερή καρδιά

Με την καλή υγεία της καρδιάς φαίνεται ότι συνδέεται η καλή υγιεινή του στόματος, λένε οι επιστήμονες.

Σύμφωνα μάλιστα με νέα έρευνα, το βούρτσισμα των δοντιών, όταν δεν γίνεται με το σωστό τρόπο, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων κατά 50%!


Για το λόγο αυτόν, οι ειδικοί της Βρετανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας εξέδωσαν νέες συμβουλές για σωστότερο καθαρισμό των δοντιών. Σύμφωνα με αυτές, θα πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας 2 φορές την ημέρα ως εξής:

Χρησιμοποιούμε μια οδοντόβουρτσα μαλακιάς ή μέτριας σκληρότητας και μια οδοντόκρεμα με φθόριο (fluoride).

Έχουμε μάλιστα υπόψη μας ότι η οδοντόβουρτσα αποτελεί καθαρά προσωπική υπόθεση και γι’ αυτό ο καθένας πρέπει να έχει τη δική του, η οποία πρέπει να ανανεώνεται κάθε 3 με 4 μήνες.

Τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα και βουρτσίζουμε την επιφάνεια κάθε δοντιού με κοφτές κυκλικές κινήσεις.

Το σωστό, αποτελεσματικό βούρτσισμα διαρκεί 2-3 λεπτά.

Μετά την ολοκλήρωσή του, πρέπει να φτύνουμε την οδοντόκρεμα χωρίς όμως να ξεπλένουμε το στόμα μας, καθώς αυτό περιορίζει την επίδραση του φθορίου.

Μεγάλη σημασία έχει ακόμη η χρήση οδοντικού νήματος, γιατί καθαρίζει τα σημεία ανάμεσα στα δόντια στα οποία δεν φτάνει η οδοντόβουρτσα.

Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, η φλεγμονή που προκαλεί η ουλίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε αρτηριοσκλήρυνση. Στην πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο των ΗΠΑ και παρουσιάστηκε στο Διεθνή Σύλλογο Οδοντιατρικής Έρευνας στο Μαϊάμι, συμμετείχαν 386 άνθρωποι που είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο, οι οποίοι συγκρίθηκαν με 840 υγιείς.


Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα της νέας έρευνας, η σωστή στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για την αποφυγή εκδήλωσης καρδιαγγειακών νόσων, αλλά για τη συνολικότερη υγεία μας, καθώς η ουλίτιδα και συγκεκριμένα τα 700 διαφορετικά βακτήρια που «φιλοξενούμε» στο στόμα μας συνδέονται επιπλέον με την εμφάνιση διαβήτη, διαταραχών στην εγκυμοσύνη, ακόμη και με εγκεφαλικά. 
 http://www.vita.gr